Miała co prawda być dzisiaj zupa z dyni, ale zmieniłem zdanie, bo dorwałem super bakłażany. Przepis trochę autorski, trochę wzorowany na greckiej kuchni.
Zapiekanka grecko-chorzowska.
Wczoraj upiekłem dynię w piekarniku na zupę. Jednak wykorzystam ją w tym przepisie. Dokładniej połowę, z drugiej i tak zupa będzie.
Składniki:
połowa upieczonej wcześniej średniej dyni, oczywiście bez pestek i skóry.
5 bakłażanów,
5 dużych kartofli zwanych również ziemniakami,
sos pomidorowy (może być przecier, może być passata, ja wykorzystuję swój sos autorski, na który kiedyś już tu podawałem przepis, z pomidorów papryki cebuli i czosnku z dodatkiem czekolady i cynamonu).
500- 700 g mielonej wołowiny lub łopatki wieprzowej. U mnie było coś 600 g, bo część zjadła Sara.
Oregano, bazylia
sól.
Ser do posypania, u mnie parmezan, może być beszamel jak komuś chce się ubrudzić jeszcze jeden garnek.
Masło do wysmarowania naczynia
Przepis właściwy:
1. Dynie pieczemy do miękkości w piekarniku, kroimy w kostkę.
2. Kartofle obieramy, kroimy w centymetrowe plastry i lekko gotujemy w osolonej wodzie. nie do miękkości, tak al'dente. Po ugotowaniu przelewamy zimną wodą.
3. Bakłażana kroimy w plastry centymetrowe, ja obieram ze skórki bo jej nie lubię, nie odpowiada mi jej tekstura. Jak ktoś woli może zostawić. Takie plasterki solimy i zostawiamy na 30 minut. Po tym czasie płuczemy wodą, osuszamy i grillujemy na patelni z dwóch stron.
4. Mięso podsmażamy na oliwie, dodajemy do niego po podsmażeniu sos [przecier, passatę i gotujemy przez 5 minut]. Dodajemy zioła, można dodać pieprz i chilli. Ja nie dodaję, bo te składniki mam już w sosie. Jeśli robimy na bazie przecieru to należy to zrobić.
5. Naczynie żaroodporne namaślamy od wewnątrz.
5 Układamy warstwy w kolejności - kartofle z dynią, sos, grillowany bakłażan, sos, kartofle z dynią, sos itd. Im więcej warstw tyn fajniej. Każdą warstwę trochę uciskamy przed nałożeniem następnej. Na koniec posypujemy serem.
6. Zapiekamy w 180 stopni przez 30 minut.
Bon appetit!
![]() |
| Zapiekanka przed włożeniem do piekarnika |

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz